Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Vitaal ouder worden: de top supplementen voor senioren

Vitaal ouder worden: de top supplementen voor senioren

Het proces van ouder worden brengt vele veranderingen met zich mee, zowel in ons lichaam als in onze levensstijl. Naarmate we de jaren op de kalender zien toenemen, wordt het steeds belangrijker om aandacht te besteden aan onze gezondheid en welzijn. Een sleutelfactor in dit proces is voeding. De juiste voedingsstoffen kunnen een significante rol spelen in hoe we ouder worden, niet alleen in termen van levensduur, maar ook in levenskwaliteit.

De natuurlijke veranderingen in je lichaam

Terwijl we ouder worden, ondergaat ons lichaam natuurlijke veranderingen die invloed kunnen hebben op onze algehele gezondheid en welzijn. Deze veranderingen zijn een normaal onderdeel van het ouder worden en het is belangrijk om ze te begrijpen om onze gezondheid optimaal te ondersteunen:

  1. Verminderde stofwisseling: naarmate we ouder worden, vertraagt onze stofwisseling. Dit betekent dat het lichaam minder calorieën verbrandt en het kan gemakkelijker zijn om gewicht aan te komen. Dit kan het risico op gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals type 2 diabetes en hartziekten, verhogen.
  2. Veranderingen in spijsverteringsstelsel: het spijsverteringsstelsel kan trager worden, wat leidt tot problemen zoals constipatie of indigestie. Deze veranderingen kunnen de opname van voedingsstoffen beïnvloeden en het belang van een vezelrijk dieet onderstrepen.
  3. Verlies van spiermassa: met het ouder worden, kan er een natuurlijk verlies van spiermassa optreden, bekend als sarcopenie. Verminderde spiermassa en kracht kan leiden tot verminderde mobiliteit en verhoogt het risico op vallen en verwondingen.
  4. Veranderingen in botdichtheid: botten kunnen hun dichtheid verliezen, waardoor ze zwakker en meer vatbaar voor breuken worden. 
  5. Hormonale veranderingen: er vinden hormonale veranderingen plaats, zoals een afname van oestrogeen bij vrouwen na de menopauze en veranderingen in testosteronniveaus bij mannen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op verschillende aspecten van gezondheid, waaronder de gezondheid van het hart, botgezondheid en stemmingswisselingen.

Door bewust te zijn van deze natuurlijke veranderingen, kunnen we beter voor ons lichaam zorgen en gezondheidsrisico's minimaliseren. 

Veranderde voedingsbehoeften bij ouder worden

Het is essentieel om de veranderingen te begrijpen en hoe ze onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Hier zijn enkele voedingsstoffen die bijzonder belangrijk worden naarmate we ouder worden: 

  1. Vitamine D en calcium: calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Dit is specifiek bedoeld voor vrouwen vanaf 50 jaar en het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van tenminste 1200 mg calcium en 20 microgram vitamine D uit alle bronnen. Vitamine D kan verder worden verkregen uit zonlicht en voedingsmiddelen zoals vette vis en verrijkte zuivelproducten, terwijl calcium voorkomt in zuivelproducten, groene bladgroenten en calciumverrijkte voedingsmiddelen.
  2. Vitamine B12: vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de opbouw van zenuwcellen en draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen. B12 komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, gevogelte en zuivel.
  3. Omega-3 vetten: vette vis zoals zalm en makreel, walnoten, en lijnzaad zijn rijke bronnen van omega-3 vetzuren.
  4. Eiwitten: eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa en is van belang voor de samenstelling van de botten. Eiwitrijke voedingsmiddelen omvatten vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten en noten.

Supplementen 

Na het doornemen van de specifieke voedingsbehoeften voor ouderen, is het nu tijd om te kijken naar supplementen die kunnen helpen deze behoeften optimaal te ondersteunen. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezond dieet, maar kunnen een waardevolle aanvulling zijn, vooral bij ouderen die mogelijke specifieke voedingsstoffen missen. 

NOW Foods Vitamine D3 1000 IU
  • NOW Foods vitamine D3 1000 IU. Regelmatige inname van dit supplement kan helpen bij de normale spierwerking behoud en de botten te ondersteunen. 
Magnesium supplementen bij Bono
  • Magnesium supplementen van diverse merken. Het ondersteunt  een normale spierwerking en de normale werking van het zenuwstelsel. Het ondersteunt de energiestofwisseling en draagt bij aan het functioneren van het geheugen. 
Bono Astaxanthine supplement
  • Bono Astaxanthine 4mg is een voedingssupplement dat astaxanthine bevat, een stof die van nature voorkomt in bepaalde algen en zeevruchten. Astaxanthine staat bekend als een antioxidant.
Now Foods calcium D-glucaraat bij Bono NOW Foods Methyl B12 bij Bono
  • NOW Foods Methyl B12 10.000 mcg. Deze vorm van vitamine B12, methylcobalamine, draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel en ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. 
Natrol Omega-3 Fish Oil bij Bono NOW Foods Appelpectine supplements bij Bono
  • NOW Foods Appelpectine 700 mg. Dit is een in water oplosbare vezel die een gelvormend effect heeft wanneer deze met water wordt gemengd. De aanbevolen dosering is 2 capsules 1 tot 2 keer per dag, bij voorkeur 30 minuten voor de maaltijd

    Deze supplementen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je dagelijkse routine, maar het is altijd raadzaam om met een gezondheidsexpert te overleggen voordat je een nieuw supplement toevoegt aan je regime.

    Een holistische aanpak

    Naast het nemen van specifieke supplementen, is het voor ouderen belangrijk om een holistische benadering van gezondheid en welzijn te hanteren. Hier zijn enkele tips voor een evenwichtige levensstijl:

    1. Gevarieerd dieet: zorg voor een evenwichtig dieet rijk aan fruit, groenten, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten. Een gevarieerd dieet helpt om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
    2. Regelmatige beweging: fysieke activiteit is cruciaal, niet alleen voor spier- en botgezondheid, maar ook voor het onderhouden van cardiovasculaire gezondheid en mentaal welzijn.
    3. Mentale gezondheid: besteed aandacht aan mentale gezondheid door activiteiten zoals lezen, puzzelen, of meditatie om cognitieve functies scherp te houden.
    4. Sociale interactie: onderhoud sociale contacten. Een sterk sociaal netwerk kan helpen tegen eenzaamheid en draagt bij aan een gevoel van welbevinden.
    5. Voldoende rust: kwalitatieve slaap is essentieel voor het herstel en behoud van de gezondheid. Zorg voor een consistent slaapschema en een rustige slaapomgeving.
    6. Preventieve gezondheidszorg: regelmatige check-ups bij de huisarts en andere gezondheidsprofessionals zijn belangrijk om gezondheidsproblemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken.
      Varied diet

      Zijn bepaalde supplementen gevaarlijk? 

      Bij het overwegen van supplementen voor ouderen is het belangrijk om te begrijpen dat, hoewel ze voordelen kunnen bieden, ze ook risico's kunnen inhouden. Hier zijn enkele overwegingen:

      1. Interacties met medicijnen: sommige supplementen kunnen interageren met voorgeschreven medicijnen, wat nadelige effecten kan hebben.
      2. Overdosering: overmatige inname van bepaalde vitaminen en mineralen kan schadelijk zijn. Ouderen moeten oppassen voor supplementen die hoge doseringen bevatten.
      3. Onderliggende gezondheidsproblemen: bepaalde gezondheidsproblemen kunnen de manier waarop het lichaam reageert op supplementen beïnvloeden.

        Het is essentieel voor ouderen om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat ze beginnen met het nemen van supplementen, vooral als ze al medicijnen gebruiken of bepaalde gezondheidsaandoeningen hebben. Een deskundige kan gepersonaliseerd advies geven op basis van hun specifieke gezondheidssituatie.

        De rol van technologie en innovatie 

        Technologie en innovatie spelen een steeds grotere rol in het ondersteunen van een gezonde levensstijl voor ouderen. Van gezondheidsapps die vitale functies monitoren tot telemedicine voor toegankelijke zorg, deze technologische vooruitgangen bieden nieuwe mogelijkheden voor senioren om hun gezondheid te beheren. Innovaties in voedingssupplementen, afgestemd op de specifieke behoeften van ouderen, tonen ook aan hoe wetenschappelijke vooruitgang bijdraagt aan een betere levenskwaliteit. Deze ontwikkelingen beloven een toekomst waarin ouder worden hand in hand gaat met behoud van vitaliteit en welzijn.

        Gezond ouder worden

        Begin vandaag nog met het verbeteren van je levenskwaliteit. Onderzoek de supplementen die we hebben besproken, omarm de kracht van een holistische levensstijl, en maak optimaal gebruik van de technologische hulpmiddelen die tot je beschikking staan. Onthoud dat elke stap, hoe klein ook, een positieve impact kan hebben op je welzijn. Begin vandaag nog met jouw reis naar een gezonder, vitaler leven!